VOC-TEST MERKEZİ PROJESİ
GAZİANTEP TİCARET ODASI VOC-TEST PROJESİ
Ulusal Mesleki Yeterlilik Sistemi; Ulusal Meslek Standartlarının oluşturulduğu, mesleki ve teknik eğitim ve öğretim programlarının bu standartlara göre hazırlandığı, işgücünün mesleki yeterliliğinin akredite olmuş ve Mesleki Yeterlilik Kurumu (MYK) tarafından yetkilendirilmiş kuruluşlarca ölçme ve değerlendirme merkezlerinde yapılan teorik ve uygulamalı sınavlar sonucunda belgelendirildiği, alınan belgelerin ulusal ve uluslararası düzeyde kıyaslanabilirliğinin sağlandığı, hayat boyu öğrenmenin desteklendiği, formel (örgün) eğitim almadan mesleği öğrenen kişilere bilgi ve becerilerini belgelendirme imkanının verildiği ve iş dünyası temsilcilerinin sürece ilişkin tüm kararlara aktif olarak katıldığı, kalite güvencesinin sağlandığı, adil, şeffaf ve güvenilir bir sistemdir.
Ulusal Mesleki Yeterlilik Sistemi’nin bileşenleri olan Ulusal Meslek Standartları ve Ulusal Yeterlilikler; sektörlere ve mesleklere ilişkin yetkinliği ve temsil gücü olan ve Mesleki Yeterlilik Kurumu (MYK) tarafından yetkilendirilmiş kamu kurum/ kuruluşları, işçi, işveren, meslek örgütleri ve sivil toplum örgütleri tarafından iş dünyasının ihtiyaçları ve geleceğe dönük eğilimleri ile eğitim dünyası ve diğer sosyal tarafl arın katkılarının esas alınması suretiyle hazırlanmaktadır.
Ulusal Meslek Standartlarının hazırlanması, sınav ve belgelendirme sürecinde ölçme ve değerlendirmeyi sağlayacak ulusal yeterliliklerin hazırlanmasında temel girdi oluşturmaktadır. Sınav ve belgelendirme süreci de MYK’nın gözetimi ve denetimi altında gerçekleştirilmektedir.
Belgelendirilmek istenilen yeterliliklerde Türkiye Akreditasyon Kurumu (TÜRKAK) ya da Avrupa Akreditasyon Birliği ile çok tarafl ı tanıma anlaşması imzalamış akreditasyon kurumlarından TS EN ISO/IEC 17024 (Uygunluk Değerlendirmesi Personel Belgelendirmesi Yapan Kuruluşlar İçin Genel Şartlar) standardına uygun oluşturulmuş sistem dâhilinde akredite edilmiş belgelendirme kuruluşları MYK tarafından yetkilendirilerek bu kuruluşların yaptığı sınavlarda başarılı olanlara MYK belgelerinin verilmesi sağlanmaktadır.
VOC-Test Merkezleri–III Hibe Programının amacı; nitelikli ve belgeli işgücü geliştirilmesi, eğitim ve istihdam arasındaki ilişki güçlendirilerek örgün ve yaygın mesleki eğitim ve öğretimin etkinliğinin sağlanması, önceki öğrenmelerinin tanınmasının teşvik edilmesi, hayat boyu öğrenme sürecinin desteklenmesi ve Türkiye Yeterlilikler Çerçevesinin Avrupa Yeterlilikler Çerçevesi ile uyumunun kolaylaştırılması amacıyla Ulusal Meslek Standartları ile Ulusal Yeterliliklerin geliştirilmesini ve/veya revizyonunu desteklemek; uygun, şeffaf ve kalite güvencesi sağlanmış bir ölçme ve belgelendirme yapısı sağlayarak etkin, sürdürülebilir ve güvenilir bir Ulusal Yeterlilik Sistemini (UYS) yaygınlaştırmak için VOC-Test Merkezleri kurulmasını desteklemektir Avrupa Birliği Katılım Öncesi Mali Yardım Aracı (IPA) kapsamında Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti tarafından fi nanse edilen, T.C. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının program otoritesi, T.C. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Avrupa Birliği ve Mali Yardımlar Dairesi Başkanlığının Sözleşme Makamı olduğu ve Mesleki Yeterlilik Kurumunun operasyon yararlanıcısı olduğu “Yiyecek, İçecek, Turizm ve Konaklama” alanlarında Gaziantep ve çevresine hizmet vermek amacıyla hayata geçirilen Gaziantep Ticaret Odası VOC-Test Merkezi projesi, belirtilen sektörlerde aktif olarak çalışmakta olan kişilerin mesleki becerilerini geliştirmekle birlikte; özellikle kadınlarımızın ve gençlerimizin de iş hayatına kazandırılmasını sağlama amacı ile kurulmuştur.
Mesleki Yeterlilik Kurumunda hâlihazırda uygulamada bulunan ve VOC-Test Merkezleri-III Hibe Programı kapsamında Dönerci (Seviye 3) Ulusal Meslek Standardı ve Ulusal Yeterlilik ile Kebapçı (Seviye 3) Ulusal Meslek Standardı ve Ulusal Yeterlilik Gaziantep Ticaret Odası tarafından güncellendi. Güncellenen Dönerci (Seviye 3) ve Kebapçı (Seviye 3) Ulusal Meslek Standartları ve Ulusal Yeterlilikler MYK’nın 03.08.2022 tarih ve 2022/165 sayılı kararı ile 30 Ekim 2022 tarihli ve 31998 sayılı Resmî Gazete’de yayınlanmıştır. Yiyecek, İçecek, Turizm ve Konaklama alanlarında kariyer hedefl eyen veya hâlihazırda çalışmakta olan adaylarımız, VOC-Test merkezimiz tarafından yapılacak sınavların ardından uluslararası geçerliliği bulunan mesleki yeterlilik belgesine sahip olabileceklerdir.
VOC-Test Merkezleri-III Hibe Programı;
Avrupa Birliği Katılım Öncesi Mali Yardım Aracı IPA kapsamında Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti tarafından finanse edilen, T.C. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının Program Otoritesi, T.C. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Avrupa Birliği ve Mali Yardımlar Dairesi Başkanlığının Sözleşme Makamı olduğu ve Mesleki Yeterlilik Kurumunun Operasyon Yararlanıcısı olduğu Odamız tarafından yürütülen
VOC-Test Merkezleri 3 Hibe Programının hedef kitlesi ‘‘Turizm, Konaklama ve Yiyecek – İçecek sektörü’’ olup, Gaziantep Ticaret Odası VOC-Test Projesi; Hibe Programına başvuran 70 kuruluş içerisinden seçilen 23 projeden birisidir.
Proje Adı : Gaziantep Ticaret Odası VOC-Test Projesi
Hibe Faydalanıcı Adı : Gaziantep Ticaret Odası (GTO)
Sözleşme Makamı : T.C. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı AB ve Mali Yardımlar Dairesi Başkanlığı
Program Otoritesi : T.C. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı AB ve Mali Yardımlar Dairesi Başkanlığı
Operasyon Faydalanıcısı : Mesleki Yeterlilik Kurumu
Gaziantep Ticaret Odası VOC-Test Projemizin Hedef Grupları;
Gaziantep Ticaret Odası Üyeleri ve Türkiye Turizm Konaklama, Yiyecek-İçecek sektörünün tüm çalışanlarıdır.
Gaziantep Ticaret Odası VOC-Test Projemizin Nihai Faydalanıcıları İse;
Türkiye Turizm Konaklama ve Yiyecek-İçecek Sektörü çalışanları, Eğitim Kurumları, şirketlerin iş değerlendirme çalışmalarına katılacak insan kaynakları birimleri, Odamız Eğitim Merkezinde verilen eğitim faaliyetlerinden faydalanan çalışanlar ve işverenlerdir.
- İş piyasasının gereksinimlerine uygun olarak yaşam boyu öğrenmeyi desteklemek,
- Eğitim-istihdam arasındaki ilişkiyi güçlendirmek ve uyumu kolaylaştırmak,
- Türkiye Yeterlilikler Çerçevesinin, Avrupa Yeterlilikler Çerçevesi ile uyumunun sağlanması,
- Örgün ve yaygın eğitimin geçerliliğinin sağlanması,
- Turizm, Konaklama ve Yiyecek-İçecek sektöründe nitelikli iş gücüne sahip olmak için; Ulusal Meslek
Standartlarına, Ulusal Yeterliliklere ve Avrupa Yeterlilikler Çerçevesine uygun VOC-Test Merkezinin kurulması, geliştirilmesi ve işletilmesidir.
Projemizin özel amaçlarından birisi; genç çalışanların istihdamını %35’ten %50’ye çıkarmak,
Kadın çalışanların istihdamını da kısa vadede %22’den %35’e çıkarmaktır.
Böylece; Sektörde mesleki yeterlilik ve eğitimli personel bilincinin gelişmesi ile daha fazla genç (18-25 yaş aralığı) ve kadınlarımızın sektörde istihdam edilmesine katkı sağlanacaktır.
Projemizin iki ana hedefi bulunmaktadır.
- Türkiye Akreditasyon Kurumu (TÜRKAK) tarafından akredite edilen ve Mesleki Yeterlilik Kurumu (MYK)
tarafından yetkilendirilen TS EN ISO/IEC 17024 normlarına uygun olarak Kalite Yönetim Sistemi oluşturulmuş Mesleki Test ve Belgelendirme Merkezinin kurulması,
- İki mesleğin Ulusal Meslek Standartlarının ve Ulusal Yeterliliklerinin revize edilmesi,
Proje kapsamında revize edilecek iki Ulusal Meslek Standardı ve Ulusal Yeterlilikler bulunmaktadır. Bunlar;
- Kebapçı (seviye 3)
- Dönerci (seviye 3) meslekleridir.
Projemizde; sektöre şeffaf ve kalite garantili bir ölçüm ve sertifikasyon yapısı sağlayarak; etkili,sürdürülebilir ve güvenilir bir Ulusal Yeterlilik sistemini teşvik etmek için bir VOC-Test Merkezi kurulmuştur. Kurulmuş olan VOC-Test Merkezi; dört meslekte Yetkilendirilmiş Belgelendirme Kuruluşu olacaktır.
Bu Meslekler;
- Kebapçı (seviye 3)
- Pideci (seviye 3)
- Pastacı (seviye 4)
- Genel Alan Görevlisi (seviye 2)
VOC-TEST PROJESİNİN ÇIKTILARI;
- Mesleki Yeterlilik Kurumunda hâlihazırda uygulamada bulunan Kebapçı ve Dönerci Ulusal Meslek Standardı
sektörün ihtiyaçları ve ölçme-değerlendirme ölçütleri göz önünde bulundurularak revize edildi,
- Mesleki Yeterlilik Kurumunda hâlihazırda uygulamada bulunan Kebapçı ve Dönerci Ulusal Yeterliliği sektörün
ihtiyaçları ve ölçme-değerlendirme ölçütleri göz önünde bulundurularak revize edildi,
- Gaziantep’te yerleşik bir VOC-Test Merkezi kuruldu,
- Hedef gruplardan 20 Usta işçi test edildi ve sertifikalandırıldı.
- GTO VOC-Test Merkezi TS EN ISO/IEC 17024 Standartlarına göre Türk Akreditasyon Kurumu ve Mesleki Yeterlilik Kurumundan onaylı akredite bir kuruluş olacak,
- Konu ile ilgili 100 kişilik 2 seminer düzenlendi,
- Eylem değerlendirme raporları hazırlanarak, eylem yayma faaliyetleri yerine getirildi,
- Soru bankası ve elektronik test sistemi kuruldu.