KOBİ'LERİN VE İŞ GÜCÜNÜN ULUSLARARASI REKABETÇİLİĞİNİN ARTIRILMASI PROJESİ | HOW TO BE INTERNATIONAL
15 Kasım 2021 de başlayan ve 15 Ekim 2023 de sona erecek olan "KOBİ'lerin ve İş Gücünün Uluslararası Rekabetçiliğinin Artırılması Projesi" Alman Federal Ekonomik İş Birliği ve Kalkınma Bakanlığı (BMZ) tarafından finanse edilen PEP-Ekonomik Fırsatların Desteklenmesi Programı kapsamında, Alman Uluslararası İş Birliği Kurumu (GIZ) ve Gaziantep Ticaret Odası (GTO) işbirliği ile yürütülmektedir.
How to be International / KOBİ'lerin ve İş Gücünün Uluslararası Rekabetçiliğinin Artırılması Projesi temel hedefleri;
- Gaziantep'te dış ticaret alanında faaliyet gösteren Türk ve Suriyeli KOBİ'lerin dış ticaret kapasitelerini artırmak,
- Gaziantep’teki Türk ve Suriyeli bireylere “Dış Ticaret”, “Uluslararası Ticaret İstihbaratı” ve “Dış Ticaret İngilizcesi” alanında yetkinlik kazandırılarak bu bireylerin istihdam edilebilirliklerini artırmak, böylece nitelikli işgücüne ihtiyaç duyan Gaziantep'teki dış ticaret firmalarında “Dış Ticaret Uzmanı” olarak çalışacak Türk ve Suriyeli nitelikli işgücünün oluşturulması,
- Gaziantep Ticaret Odası'nın üye şirketlerinin danışmanlık ihtiyaçlarına daha iyi uyum sağlamak ve daha iyi cevap verebilmek için dijitalleşme kapasitesini artırmaktır.
How to be International / KOBİ'lerin ve İş Gücünün Uluslararası Rekabetçiliğinin Artırılması Projesi kapsamında;
- Gaziantep'te dış ticaret alanında faaliyet gösteren 50 KOBİ'nin ihracat kapasitelerini artırarak desteklemek,
- Gaziantep'te 108 kişinin “Dış Ticaret” alanındaki niteliklerini geliştirerek istihdam edilebilirliğini artırmak,
- KOBİ'lere sürdürülebilir bir hizmet yapısının kurulması için 2 uzmana kapasite geliştirme desteği vererek Gaziantep Ticaret Odası Dış Ticaret İstihbarat Birimi'nin kapasitesini artırmak,
- Gaziantep Ticaret Odası’nın üye firmalara dış ticaret için verilen destek hizmetleri de dahil olmak üzere tüm üye hizmetlerini iyileştirmek için stratejik hedeflerini ve iş planlarını takip edeceği ve izleyeceği dijital altyapıyı geliştirmeye yönelik çalışmalar yapılmaktadır.
Temel Aktiviteler
- 50 pilot KOBİ için Dış Ticaret İstihbarat Hizmeti
- 108 birey için Dış Ticaret, Uygulamalı Pazar Araştırması ve Dış Ticaret İngilizces eğitimleri düzenlenmesi,
- Oda tarafından kullanılmak üzere “dijital izleme programı üzerine stratejik plan” oluşturulması,
- GTO Dış Ticaret İstihbarat Biriminin kapasitesinin artırılmasıdır.
Oda bünyesinde bulunan Dış Ticaret İstihbarat Merkezi KOBİ'lere dış ticaret faaliyetlerinde danışmanlık yaparak, yeni pazarlar ve müşteriler bulmakta ve işletmelerin ihracat kapasitelerini arttırmayı hedeflemektedir. GTO, üye şirketlerine yönelik bu hizmet aracılığıyla hedef pazarların, tedarikçilerin ve müşterilerin belirlenmesi, ticari istihbarat faaliyetlerinin uygulanması, dış ticaret mevzuatları hakkında detaylı bilgi verilmesi gibi sistematik, doğrudan ve kapsamlı bir hizmet sunmaya başlamıştır ve dış ticaret faaliyetleri kapsamında uluslararası ihaleleleri takip etme fırsatları sunmaktadır.
- Çevrimiçi veritabanı abonelikleri
Ticari istihbarat hakkında bilgi sağlamak için aktif olarak kullanılan web sitelerine/uluslararası veri tabanlarına abonelikler yapılmıştır. En değerli ticari istihbarat kanalları olan Tendata, D&B Hoovers, Panjiva, BVD Orbis, Tradeatlas, gibi veritabanları firmaların yükselen pazarlarını bulmada anahtar olarak kullanılmaktadır.
- B2B (İkili İş Görüşmeleri) Organizasyonu
Dış ticaret kapasitesini genişletmek isteyen firmaların dünyanın çeşitli ülkelerinden katılım gösteren ithalatçı firmalarla buluşturulması ve Gaziantepli ihracatçı firmaların kapasitelerini geliştirmeleri hedeflenmektedir. İlki gıda sektöründe 2022 yılında yapılan organizasyon 2023 yılında farklı sektörleri de içine alarak gerçekleştirilmeye devam edecektir.
- Kariyer Günü
Proje süresince dış ticaret alanında yetkinlik kazanarak "Dış Ticaret Uzmanı" olan 108 birey ile aynı alanda nitelikli işgücüne ihtiyaç duyan KOBİ'lerin bir araya getirildiği kariyer günü gerçekleştirilmiştir.
- Eğitimleri tamamlayan 108 kişiden 86 kişinin işe yerleştirme süreci
Proje kapsamında eğitimlerini tamamlayan 50 kişi, GTO üyesi işletmelerde 2022 yılında dış ticaret alanında projeden ilk 5 aylık brüt ücreti karşılanarak işe yerleştirilmiştir.
36 kişinin istihdam süreci 2023 yılı itibariyle başlamış olup, bahse konu 36 kişinin 5 ay boyunca brüt asgari ücretinin %50’si proje kaynaklarından karşılanacaktır.