”Rekabetin devam etmesi için maliyetlerin düşürülmesi gerekmektedir“

- GTO Yönetim Kurulu Başkanı Bartık: ”Daha fazla ihracat için KOBİ’ler desteklenmelidir“
Gaziantep Ticaret Odası (GTO) Yönetim Kurulu Başkanı Eyüp Bartık, Gaziantep’in Anadolu’nun gücü olduğunu belirterek, “Şehrimiz her alanda rekabet etmektedir, rekabetin devam etmesi için de maliyetlerin düşürülmesi gerekmektedir” dedi.
Gaziantep Üniversitesi Mavera Kongre Salonu’nda gerçekleştirilen ve HABERTÜRK Televizyonu’nda canlı yayınlanan “Kobilerle Güçlü ve Güvenli Yarınlara” toplantısında konuşan Bartık, rekabetin önündeki en büyük engelin maliyetler olduğunu söyledi.
Sigorta maliyetlerinin iş dünyasının önündeki en büyük engellerden olduğunu ifade eden Bartık, rekabet için sigorta maliyetlerinin düşürülmesi gerektiğinin altını çizerek, sigorta şirketlerinin de kar edemediğini, bu nedenle fiyatların yükseldiğini vurguladı. Sigorta maliyetlerinin yükselmesinin son 6 ayın en çok konuşulan konulardan biri olduğunu hatırlatan Bartık, bu sorunun en kısa zamanda karara bağlanması gerektiğine dikkati çekerek, sigorta maliyetlerindeki yükseklik nedeniyle Anadolu kentlerinin zorlandığını vurguladı.
- “Daha fazla ihracat için KOBİ’ler desteklenmelidir”
Bartık, Oda olarak 2020 yılında Türkiye’nin 4’üncü büyük ekonomisi olmayı hedeflediklerini ve bu doğrultuda yola devam ettiklerini belirtti.
Kentin bu hedefine ulaşması için KOBİ’lere yatırım yapılması gerektiğini vurgulayan Bartık, şöyle devam etti:
“KOBİ’lerimizin ihracata yönelmesi gerekmektedir. Pazarları iyi analiz eden, ülkelerin taleplerini iyi yorumlayan ve bu çerçevede hızlı hareket ederek ihracat yapma becerisini gösteren KOBİ’lerimizin yol alacağına inanıyorum. TİM’in ‘İhracatçı İller Dağılımına’ baktığımızda, Gaziantep’in 62 şirketle 4’ncü sırada olduğunu görüyoruz. Bu sıralamada il olarak 4’ncü sıradayız, şimdi ihracatta bu hedefe ulaşmak için çalışacağız. Bunu da KOBİ’lerin rekabet gücünü artırarak yapabiliriz. Daha fazla ihracat için KOBİ’ler desteklenmelidir.”
Bartık, KOBİ’lerin ekonomiye, yatırım, üretim, istihdam, ihracat ve ödedikleri vergiler açısından katkıda bulunduğunu ifade etti. Coğrafi dağılımları itibarıyla bütün bölgelere dağılan KOBİ’lerin bölgesel kalkınmada da önemli rol oynadığını vurgulayan Bartık, şunları kaydetti:
“Bölgesel kalkınmanın önemini bildiğimiz için 2 yıl önce Gaziantep’in öncülüğünde Kilis, Osmaniye, Hatay, Kahramanmaraş, Şanlıurfa ve Adıyaman illerimizin Ticaret ve Sanayi odalarıyla birlikte Bölgesel Kalkınmada Güçbirliği Platformu’nu kurduk. Bölgenin bütün özelliklerini ele alarak masaya yatırıyoruz. Kültür, sosyal hayat ve ekonomik gelişmeleri değerlendirdiğimiz toplantılarımızdan çıkan kararların da hayata geçirilmesi için ilgili kurum ve kuruluşlarla da görüşüyoruz.”
- 2 Haziran 2016