Size Nasıl Yardımcı Olabiliriz?

Gaziantep Ticaret Odası olarak siz üyelerimize verdiğimiz hizmetler ile ilgili her türlü bilgi ve dokümana ilgili sayfalardan ulaşabilirsiniz. Lütfen ilgilendiğiniz konu ile ilgili sayfayı ziyaret ediniz.

veya lütfen aşağıdaki hizmet numarası ile irtibata geçiniz.

Destek Hattı

0850 205 27 27

GTO Online işlemlere hoşgeldiniz
Lütfen sisteme giriş yapınız..

Giriş Yap
İletişim

Telefon

0850 205 27 27

Adres

İncilipınar Mahallesi Ticaret Odası Hizmet Kompleksi Şehitkamil Gaziantep / TÜRKİYE

Haberler

GTO, GASTRONOMİ SEKTÖRÜNDE STANDARTLARI BELİRLEYECEK

GTO, Voc-Test Merkezi ile kebapçı, pideci, dönerci, pastacı ve genel alan görevlisi alanlarında “Mesleki Yeterlik Belgesi” verecek; kebapçı ve dönerci mesleklerinin ulusal meslek standardı ve ulusal yeterliliklerini de revize edecek.

GTO, GASTRONOMİ SEKTÖRÜNDE STANDARTLARI BELİRLEYECEK

GTO, Voc-Test Merkezi ile kebapçı, pideci, dönerci, pastacı ve genel alan görevlisi alanlarında “Mesleki Yeterlik Belgesi” verecek; kebapçı ve dönerci mesleklerinin ulusal meslek standardı ve ulusal yeterliliklerini de revize edecek.

ACIOĞLU: Sektörün en önemli sorunlarından birisi de standart eksikliği

BOZGEYİK: Voc-Test Merkezi önemli bir eksiği giderecek

Gıda ve gastronomi sektörünün nitelikli iş gücü ihtiyacını karşılamak, sektörün standardizasyon ve kalite gelişimini desteklemek amacıyla GTO tarafından hayata geçirilen Voc-Test Projesi kapsamında “Ulusal Meslek Standartları ve Ulusal Yeterliliklerin Uygulanması” semineri düzenlendi.

Seminere AB Türkiye Delegasyonu Eğitim ve Öğretim Sektör Yöneticisi Prof. Dr. Mustafa Balcı, Hasan Kalyoncu Üniversitesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölüm Başkanı Dr. Öğretim Üyesi Furkan Baltacı ile sektör temsilcileri katıldı.

Seminerin açış konuşmasını yapan GTO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Uğur Acıoğlu, AB Katılım Öncesi Mali Yardım Aracı (IPA) ve İnsan Kaynaklarının Geliştirilmesi Operasyonel Programı (IKG OP) çerçevesinde hayata geçirilen VOC-Test Projesi’nin, kısa bir süre içerisinde faaliyetlerine başlayacak Gaziantep Gastronomi Akademisinin en önemli bileşenlerinden birisi olacağını söyledi.

Gıda ve gastronomi sektörünün en önemli sorunlarından birisinin standart eksikliği olduğunu belirten Acıoğlu, “Dünyaca tanınan bir mutfağa sahibiz fakat bir standardımız maalesef yok. Şehrimizin bu alandaki başarısını sürdürülebilir kılmak için de bir çok meslek grubunu içinde barındıran gastronomi sektörünün dünya standartlarında hizmet vermesi, nitelikli iş gücü ihtiyacının karşılanması, inovatif bakış açısı kazanması, kendini yenilemesi, gelişmesi ve vizyon kazanması şart. Gaziantep Ticaret Odası VOC-Test Projesi de sektörün ihtiyaç duyduğu nitelikli iş gücünü bulma, hâlihazırdaki iş gücünün kalitesini artırma, MYK mevzuatlarına uygun mesleki eğitimler verme, mesleki yeterlilik belgesi alma, test ve belgelendirme hizmeti noktalarında en büyük çözüm ortağı olacak.” dedi.

Acıoğlu, “Proje kapsamında kuracağımız VOC-Test Merkezi ile Turizm, Konaklama ve Yiyecek içecek sektörüne yönelik olarak hizmet verecek ikinci bir Mesleki Yeterlilik Merkezini de hayata geçirmiş olduk. Umut ediyoruz ki yiyecek- içecek sektöründe kurallara uygun, insan sağlığını esas alan eğitimli bireyler yetiştirilecek ve istihdam edilmesi sağlanacak. Lezzetin başkenti Gaziantep, Gastronomi Akademisiyle, VOC-Test Merkeziyle mutfak sanatlarının ve standartlarının merkezi olacak.” diye ekledi.

 

BOZGEYİK: Voc-Test Merkezi önemli bir eksiği giderecek

Seminerde konuşan GTO Yönetim Kurulu Üyesi Mustafa Bozgeyik ise “İş dünyasının ihtiyaç ve talepleri dikkate alınarak, nitelikli istihdam sorununa çözüm bekleyen sektörler arasında yer alan gastronomi alanında; mesleki yeterlilik çalışmaları oldukça önem arz etmektedir. Günümüzde bir hayli gelişmiş ve günden güne büyüyen gastronomi sektörüne kebapçı, pideci, dönerci, pastacı ve genel alan görevlisi alanlarında personel yetiştirmek ve yetişmiş personel ihtiyacını karşılamak amacıyla yürüttüğümüz ‘VOC-TEST Projesi’ kapsamında kuracağımız merkez önemli bir eksiği giderecektir.” dedi.

Voc-Test Projesi ile ulaşmak istenilen en önemli hedefin; sektörde ihtiyaç duyulan nitelikli ve belgeli işgücü ihtiyacının giderilmesine ve eğitimli personel bilincinin gelişmesine katkı sunmak olduğunu vurgulayan Bozgeyik, konuşmasına şöyle devam etti:

“GTO Voc-Test Merkezi; kebapçı, pideci, pastacı ve genel alan görevlisi olmak üzere dört meslekte Yetkilendirilmiş Belgelendirme Kuruluşu olacak. Proje kapsamında da kebapçı ve dönerci mesleklerinin ulusal meslek standardı ve ulusal yeterlilikleri revize edilecektir. İnanıyoruz ki gastronomi sektörü Voc-Test Merkezimiz ve Gaziantep Gastronomi Akademimizle birlikte yeni bir boyut kazanacaktır. Bizler için çok önemli bir değer olan gastronomi yetkinliğimizi nesilden nesile daha da geliştirerek ve sürdürülebilir kılarak aktaracağız.”

BALCI: Gaziantep yiyecek içecek sektörünün Avrupa üssü olacak

GTO’nun, Türkiye ile Avrupa Birliği ilişkilerinin başlangıcından bu yana tüm projeleri başarıyla yürüttüğüne dikkat çeken AB Türkiye Delegasyonu Eğitim ve Öğretim Sektör Yöneticisi Prof. Dr. Mustafa Balcı da “GTO’nun başarılı çalışmaları ile her zaman gurur duyduk. Hayata geçirilen ve geçirilecek yeni projelere desteklerimiz artarak devam edecek.” ifadelerini kullandı.

Gaziantep’in, yiyecek içecek sektörünün yalnızca Türkiye'de değil Avrupa'da da temsilcisi konumunda olduğunu söyleyen Balcı, Gaziantep’te kurulacak Voc-Test Merkezinn ülke içinde ve yurt dışında birçok noktada kurulabileceğini. Türkiye’de ve Avrupa’da bir üs haline gelebilecek Gaziantep’i desteklemeye devam edeceklerini vurgulayarak, “Gaziantep’te başka bir güzellik görüyorum. Kurulacak Voc-Test Merkezini AB Projeleri ile destekleyerek, uluslararası bir kurum haline getireceğiz. İleride bu merkezin adı da Uluslararası Gastronomi Eğitim Merkezi olmalı. Gaziantep’i her anlamda dünyanın Gastronomi Başkenti yapmalıyız.” şeklinde konuştu.

 

BALTACI: Yeniliklere yön veren biz olmalıyız

Yenilikleri takip eden bir yapıdan ziyade yeniliklere yön veren bir yapıda olmak gerektiğini belirten Hasan Kalyoncu Üniversitesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölüm Başkanı Dr. Öğretim Üyesi Furkan Baltacı ise “Gastronomi, üretildiği anda tüketilen bir kavram. Kalite algımızı önümüze gelen tabak ve aldığımız hizmet belirliyor. Bu sektördeki başarının anahtarı da yeniliklere açık olmaktan ve onlara yön vermekten geçiyor.” dedi.

Seminerde ayrıca “Kebapçılıkta Mevcut Durum, Standart ve Yeterlilik Gerekliliği” konusunda GTO Meclis Üyesi, Gaziantep Kurumsal Yemek Sanayicileri ve Gıda Tedarikçileri Derneği Başkanı Metin Kurçeren, “Dönercilikte Mevcut Durum, Standart ve Yeterlilik Gerekliliği” konusunda da GTO Meclis Üyesi Erkan Karalar sunum gerçekleştirdi.

 

Diğer Haberler [Tüm Haberler]