AB&39;de Tescillenen Türk Mutfağının İlk Ürünü: Antep Baklavası Duyurusu Hakkında
- Kategori: GTO Duyuruları
- 7 Ocak 2014
Kalitesi korunmuş lezzetler: Komisyon Yunanistan, Birleşik Krallık ve ilk kez Türkiye'den yapılan toplam üç yeni başvuruyu onayladı
Avrupa Komisyonu, kalitesi korunmuş üç yeni ürününün, korunmuş menşe adı (PDO) ve korunmuş coğrafi işaret (PGI) listelerine eklenmesine onay verdi.
Türkiye 'nin "Antep Baklavası" / "Gaziantep Baklavası" olarak adlandırılan ve güneydoğu Anadolu bölgesinde Gaziantep ilinde, yufkalar arasına irmikli krema ve Antep fıstığı serpiştirilerek hazırlanan bir tatlıdır. "Antep Baklavası" / "Gaziantep Baklavası" AB'de kayıt altına alınan ilk Türk ve Hindistan'ın Darjeeling Çayı örneğinde olduğu gibi, korunma statüsü verilen 16ncı AB-dışı kaynaklı gıda adı olup hali hazırda koruma altındaki 1200'den fazla ürünün yer aldığı listeye eklenecektir.
Bu ürünlerden Yunanistan ile ilgili olanı "Tomataki Santorinis" ("Τοματάκι Σαντορίνης", PDO) adlı, özellikle Cyclades adalar grubu ile Güney Ege Bölgesinde hüküm süren mikro-iklimde ve volkanik toprakta yetişen küçük bir domatesi türüdür.
Birleşik Krallık ile ilgili ürün ise "Yorkshire Wensleydale" (PGI) olarak adlandırılan ve tarihi 11inci ve 12nci yüzyıllarda bölgeye yerleşen manastır rahiplerine kadar uzanan, Wensleydale (North Yorkshire) bölgesinde taze çiğ veya pastörize inek sütünden elde edilen preslenmiş, krem-beyaz renkli bir peynirdir.
Daha fazla bilgi için: kalitesi korunmuş ürünler ve korunmuş ürünler ile ilgili DOOR veri tabanına bakınız.
http://ec.europa.eu/agriculture/external-studies/value-gi_en.htm