TIR ve ATA Karnesi İşlemleri

TIR Karnesi sisteminden çıkmak için kaç ay süresi vardır?

Herhangi bir olumsuzluk yok ise, en son TIR Karne alımından itibaren 12 ay.

Birden fazla Gümrükten eşya yüklenebilir ya da boşaltılabilir mi?

Evet. Yükleme ve boşaltma işlemleri toplamı 4'ü geçmeyecek şekilde eşyalar, birkaç gümrükten yüklenebilir ya da boşaltılabilir (kısmi boşaltma ya da yükleme).

Eğer yükleme yolculuğunun bir kısmı deniz veya tren yolunda geçiyorsa TIR karnesi muhteviyatı eşyalar nasıl denetlenir?

TIR karnesi kısmi deniz ve tren yolunu da içeren karayolu geçiş hareketlerinde kullanılabilir. Deniz veya tren yolu ile taşıma süresince TIR karnesi askıya alınır. TIR Karnesi özetleri yeniden karayolu ile taşımanın başladığı TIR geçiş işlemlerinin yapılabildiği ilk gümrükte kontrol edilir.

Aynı araçta bazısı TIR Karnesi muhteviyatı olan ve bazısı TIR Karnesine girmeyen eşya yer alabilirmi?

Hayır. Tır karnesi dahilinde yüklenmiş olan tüm eşyalar tır karnesinin garantisi altındadır ve tır karne manifesto sayfasında beyan edilmiş olmalıdır

Kaç çeşit TIR karnesi bulunmaktadır?

İki çeşit TIR Karnesi bulunmaktadır. Bunlar; 6 ve 14 Yapraklıdır.

TIR sözleşmesine taraf ülke ile TIR Sözleşmesini uygulayan ülke arasında fark var mıdır?

Evet. TIR sözleşmesine taraf ülke, TIR Sözleşmesini imzalayan ülkedir. TIR Sözleşmesini uygulayan ülke ise Sözleşmeye taraf, TIR karnesi veren ve garanti eden kuruluşa sahip ve Gümrük Makamları TIR işlemi yapabilen ülkedir.

TIR Karnesi kapsamında kaç ülkeden geçiş yapabilirim?

2 ülke ile 10 ülke arasında. 2 ülke arasındaki geçiş işlemi için 6 yapraklı bir TIR karnesi kullanılır. Ayrıca 6 yapraklı bir TIR karnesi ile 3, 14 yapraklı bir TIR karnesi ile 7 ve 20 yapraklı bir TIR karnesi ile 10 ülkeden geçiş yetkiniz vardır.

TIR işlemi tamamlandıktan sonra kullanılmış TIR karneleri ne yapılır?

TIR karneleri her zaman IRU'nun mülkiyetinde kalır. Varış Gümrüğünde Karne sonlandırıldığında, karne sahibi karneyi bağlı bulunduğu Oda'ya alınış tarihinden itibaren 144 gün içinde iade eder.

TIR karnesi kullanmak için ne yapmam gerekir?

TIR karnesi kullanmak için ikamet ettiğiniz ülkenin Kefil kuruluşuna üye olmak ve TIR Karnesi vermekle yükümlü Odalara müracaat ederek, TIR Sözleşmesi şartları uyarınca TIR sistemine kabul edilmeniz gerekmektedir.

TIR karnesi genel teminatı ne kadar?

TIR karnesi Genel Teminatı 3.000-USD Nakittir.