İş Makineleri İle İlgili İşlemler

Sondaj makinelerine ruhsat verilir mi?

Sondaj makinesi yeni alındıysa ruhsat verilmez. Ancak, 2010 yılından önce iş makinesi bilgi sisteminde kaydı bulunan ve ruhsatı olan iş makinelerine tekrar ruhsat verilebilmektedir.

Odalar hangi iş makinelerinin ruhsatlarını vermekle yetkilidir?

Tarım ve zirai iş makineleri (biçerdöver, traktör, çapa makinası vb.) hariç, tüm iş makineleri odalar tarafından verilmektedir.

İş makinesi ruhsatı kayıp ise, yeni ruhsat için hangi işlemlerin yaptırılması gerekir?

Yerel gazeteye, ad, soyadı (firma unvanı), motor no, şasi no ve plaka bilgilerinin yer aldığı kayıp ilanı verilmesi gerekmektedir.  Yayınlanan gazete ile birlikte Odamıza hitaben yazılmış dilekçesi ile başvuruda bulunması halinde tekrar iş makinesi ruhsatı düzenlenmektedir.

Ziraat odaları tarafından düzenlenen ruhsatların noterde satışı yapıldığında Odanıza gelerek yeni ruhsat çıkartabilir miyiz?

Ruhsat Ziraat Odasından çıkartıldığı için Odamız tarafından bu iş makinelerine ruhsat verilmez.

Yurt dışına çıkan iş makinelerine hangi işlem yapılır?

Yurt dışına çıkacağına dair Odamıza hitaben yazılmış dilekçeyle beraber, yurt dışına satıldığına dair satış faturası aslının son nüshası ve gümrük çıkış beyannamesiyle Odamıza müracaat edilmesi gerekmektedir.

Hurdaya ayrılacak iş makinelerinde hangi işlemler yapılır?

Ruhsat sahibinin dilekçeyle Odaya başvurması halinde, ruhsatın üzerine “hurdaya çıkarılmıştır” kaşesi vurularak sistem üzerinde iş makinesi ruhsatı pasife çekilir ve ruhsat sahibine verilir.

Odanız tarafından hangi ilçelerde kayıtlı iş makinelerine tescil yapılamaz?

Nurdağı, İslahiye ve Nizip ilçeleri için Odamız tarafından ruhsat düzenlenemez.

Teknik belge, satış faturası ve ruhsatı olmayan iş makinelerine nasıl tescil yapılır?

Asliye ticaret mahkemelerinden veya sulh ceza mahkemelerinden alınacak olan mahkeme kararı ile tescil işlemleri yapılmaktadır.

İş makinesi motor numarası değişen araçlara hangi işlemler uygulanır?

Motor numarasının değiştiğine dair ilgili servisten yazılı belge alınıp, tamirat fişinin aslı ile birlikte Odamıza müracaat edilmesi gerekmektedir

Çalınan iş makinelerinde hangi işlemler uygulanır?

Dilekçe, savcılık veya mahalli zabıtadan alınan çalınma olayına ait belgeyle birlikte Odamıza başvuruda bulunulması gerekmektedir.

Daha önce tarafınızca verilmiş ruhsatta firmanın unvan değişikliği olursa hangi işlemleri yapıyorsunuz?

Unvan değişikliğini gösterir ticaret sicil gazetesi ve Odamıza hitaben yazılmış dilekçe ile başvuruda bulunulması halinde yeni unvanla iş makinesi ruhsatı düzenlenebilmektedir.