Projeler

GAZİANTEP LOJİSTİK KÖY PROJESİ

GAZİANTEP BÖLGENİN LOJİSTİK ÜSSÜ OLUYOR

Gaziantep Ticaret Odası’nın Gaziantep Büyükşehir Belediyesi işbirliğinde hayata geçirmeye çalıştığı “GAZİANTEP LOJİSTİK KÖY PROJESİ” ile bölgede iç ve dış ticarette tedarik zinciri yönetiminde verimliliğin sağlanarak, Gaziantep bölgesinin tercih edilir bölgesel bir lojistik üs haline getirilmesi hedeflenmektedir.

Bu hedef ile hazırlanan “sürdürülebilir Lojistik Köy Konsepti” ayrıca, il genelinde ve bölgede sürekli artmakta olan lojistik faaliyetlerin şehrin ve bölgenin istihdamına, yaşam şartlarının iyileştirilmesine ve artan lojistik faaliyetlerin şehir yaşamına ve sosyal yaşama olan olumsuz etkisinin azaltılmasına katkı sağlayacaktır.

Gaziantep Ticaret Odası bu doğrultuda, Gaziantep Büyükşehir Belediyesi ve İpekyolu Kalkınma Ajansı işbirliği ile 2016 yılında Gaziantep Lojistik Köy Projesi fizibilite çalışmasını, Lojistik köyün kurulması planlanan arazi ile ilgili jeolojik etüt ve halehazır harita çalışmalarını tamamlamıştır.

Gaziantep’te Lojistik İhtiyaçlar ve Stratejiler:

• Güneydoğu Anadolu Bölgesindeki sanayinin %65’i Gaziantep’tedir ve Gaziantep, TRC1 Bölgesi dış ticaretinin %98’ini karşılamaktadır.
  • Kentte 6 ayrı OSB bulunmaktadır. Gaziantep OSB 5 bölgeden oluşup 4.325 Ha alanda 135 bin kişiye istihdam sağlanmaktadır
  • Günde 13.000 ağır vasıta kent merkezine girip-çıkmaktadır.
  • Sanayi alanları ile entegre depolama alanlarına ihtiyaç vardır.
  • Transit yükler için depo ve aktarma alanlarına ihtiyaç duyulmaktadır.
  • Mersin ve İskenderun Limanları için kuru liman alanı olarak hizmet sunma şansı vardır.
  • Lojistik sektörün kurumsallaşması ve tek çatı altına girme ihtiyacı vardır.
  • Demiryolu-Karayolu ve Demiryolunun limanlara bağlantısı ile intermodal taşıma sistemine geçiş sağlanacaktır.
  • Yük konsolidasyonları sağlanacaktır.
  • Bölgedeki lojistik aktiviteler ölçülebilir hale gelecektir.
  • Ürünlerin fabrikalar yerine depolarda stoklanması sağlanacaktır.
  • Siparişler/ürünler hızlı ve ucuz sevk edilecek, bölgenin ihracatına olan lojistik katkı sağlanmış olacaktır.
  • Yeni iş olanakları yaratılacak, istihdama doğrudan katkı sağlanmış olacaktır.
  • Gaziantep yabancı yatırımlar için cazibe merkezi
  • Bölgede yaratılacak olan katma değer ile ekonomik gelişmesine destek olunacaktır.

Lojistik Köy Proje Alanı, Gaziantep’in Şehitkamil İlçesi’nin kuzeyinde, Akçagöze ve Akçaburç mahalleleri arasında kalan plato üzerinde yer almaktadır.

• Proje alan sınırları toplamda 500 ha’dır
  • 25 yıl için ihtiyaç duyulacak alan için 300 ha’a yerleşilmesi uygun görülmüştür.
  • Kalan 200 ha alan rezerv olarak bırakılmıştır.

Arsa Temini: Yatırımın yapılması planlanan arazinin mülkiyeti ile ilgili çalışmayı Gaziantep Büyükşehir Belediyesi yürütmektedir. Arazi’nin %90’ından fazla kısmı kamu arazisidir. Fizibilite çalışması kapsamında vaziyet planı hazırlanmış olan araziye ait imar planı çalışması tamamen bitirilmiş ve onay süreci tamamlanmıştır.

Hâlihazırda arazinin meradan çıkarma talebi Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından onaylanmıştır. Arazi meradan çıktıktan sonra maliye hazinesine devri yapılacak ve parselasyon işlemleri ile satışa uygun hale getirilecektir.

Halen üzerinde çalışılmakta olan konular:

• Kurumsal Yapının Oluşturulması
  • Arazinin devri