GTO - GAZİANTEP TİCARET ODASI
E-GTO Online

-- Ticari İşletmenin Şirkete Dönüşmesi

Ticari İşletmenin Şirkete Dönüşmesi

Madde 194/2- Bir ticari işletmenin bir ticaret şirketine (Anonim veya Limited Şirket) dönüşmesi hâlinde 182 ilâ 193 üncü maddeler kıyas yoluyla uygulanabilir.

----------------- SİCİL MÜDÜRLÜĞÜNE VERİLECEK EVRAKLAR (TSY – 134/8 ve 9): ---------------------

1) Tür Değiştirme Planı (TTK-185) (1 asıl)

2) Ticari işletmenin sahibi tarafından hazırlanan Tür Değiştirme Raporu (TTK-186) ( 1 asıl).  Küçük ve orta ölçekli firmalar, mali müşavir tarafından hazırlanan KOBİ Raporu ile tür değiştirme raporunun düzenlenmesinden vazgeçebilirler.

3) Ticari işletmenin malvarlığı unsurlarının değerinin ve işletmenin özvarlığının tespitine ilişkin YMM veya SMMM raporu  (1 asıl)  müşavirin faaliyet belgesi  ile Tür değiştiren ticari işletmeye sürekli olarak özgülenmiş tapu, gemi ve fikri mülkiyet sicilleri ile benzeri sicillerde kayıtlı bulunan mal ve haklarının listesi, bunların kayıtlı olduğu siciller ile söz konusu mal ve hakların ilgili sicillerdeki kayıtlarına ilişkin bilgileri içeren beyan (1 asıl; Söz konusu özel sicile kaydı gereken mal ve haklar bulunmuyorsa; yoktur diye beyanda bulunulmalıdır.)

4) Dönüşülen şirketin türüne göre hazırlanan noter onaylı şirket sözleşmesi (2 asıl - 2 fotokopi)

5)  Yeni şirket için vergi dairesinden alınacak Potansiyel Vergi Dairesi Görüntüleme Belgesi (1 adet asıl)

6)  Firma sahibi  tarafından onaylanmış son bilanço ve gerektiğinde ara bilanço (2 asıl)

7) Şirketi temsile yetkili kişi/kişilerin şirket ünvanı altında noterde hazırlanmış tescil talepnamesi (1 asıl -1 fotokopi)

8) Nakdi sermaye artışı varsa ¼ ünün bloke edildiğine dair banka mektubu, dekont ve mektubu imzalayan banka görevlilerinin imza sirkü sureti

9) 7/12/1994 tarihli ve 4054 sayılı Rekabetin Korunması Hakkında Kanunun 39 uncu maddesinin birinci fıkrasının (c) bendine göre yapılacak Sermayenin on binde dördünün Rekabet Kurumu'nun Türkiye Halk Bankası Ankara Kurumsal Şubesi'nde bulunan 80000011 (IBAN NO:TR40 0001 2009 4520 0080 0000 11) no.lu hesabına nakden  yapıldığına dair banka dekontu; şayet  EFT veya havale suretiyle yatırılır ise tahsil edildi kaşeli ve imzalı banka dekontu

10) Kuruluş bildirim formu ( 1 -Adet)

11) Yeni Kayıt Talep Dilekçesi (1 Adet)

NOT-1: http://mersis.gumrukticaret.gov.tr/ adresinden E-İMZA ile elektronik başvuru yapmanız gerekiyor.

NOT-2: Tür değiştirmede, tür değiştiren TİCARİ İŞLETMENİN malvarlığına dahil olan; tapu, gemi ve fikri mülkiyet sicilleri ile benzeri sicillerde kayıtlı bulunan mal ve hakların yeni tür adına tescilinin gecikmeksizin yapılması amacıyla, müdürlük tarafından yeni türün tescili ile eş zamanlı olarak ilgili sicillere derhal bildirilir.

NOT-3: Bir ticari işletmenin bir ticaret şirket türüne dönüşmesi halinde yeni türün tescili için zorunlu olan olguların tescili ile birlikte tür değişikliği nedeniyle ticari işletmeye ilişkin kayıtlarda gerekli değişiklikler yapılır. Tescil, eski türün sicil kaydı üzerinden yapılır. (TSY-135)

TİCARET SİCİL TESCİL İŞLEMLERİ

TEBLİĞLER